157. Artificial Insemination

(Vol. LXII, 1952, pp. 123-125)QUESTION: Is artificial insemination permitted by Jewish
Law?ANSWER: The question involves many legal problems. Does the donor fulfill the duty
of begetting children (Periya Ureviya) if a child is born (but the donor has no other children)?
Does he commit the sin of wasting seed (zera levatala)? Is the woman henceforth forbidden
to live with her husband on the ground that she has been fertilized by a man who is not her
husband? Is the child a Mamzer, since he is born of a married woman (Eshet Ish) and a man
not her husband? Is there not a danger that the child, when he grows up, may marry his
own blood sister or the wife of his own blood brother (contrary to the Levirate laws)? 1.
Even though the technique of artificial insemination is new, nevertheless, most of the
questions mentioned above are not new in the Law, since the legal literature has already
discussed them with regard to certain special circumstances which are analogous to
artificial insemination, namely, if, for example a woman is impregnated in a bath from seed
that had been emitted there (“Ibera be-ambatei”) (cf. B., Chagiga 15a, top). 2. Joel Sirkes
(1561-1640), in Bach to Tur, Yoreh De-a 195 (quoting Semak) says that the child is
absolutely kasher (i.e., not a Mamzer), since there had been no actual forbidden

intercourse (“Ein kan bi-at isur”). 3. On the basis of the fact that there has been no illicit
intercourse, Judah Rosanes (died in Constantinople in 1727), in his Mishneh Lamelech to
Maimonides, Hilchot Ishut XV.4, declares that the woman is not immoral and is therefore
not forbidden to live with her husband. 4. But whose son is it? Samuel b. Uri Phoebus (17th
century), in his commentary Beit Shemu-el to Shulchan Aruch, Even Ha-ezer 1, note 10, says
that it is the son of the donor; otherwise we would not be concerned lest the child later
marry his own blood sister. If he were not, the donor’s daughter would not be his sister. 5.
In modern times, since the development of the technique of artificial insemination, the
subject has been discussed by Chayim Fischel Epstein in his Teshuva Shelema (Even Ha-ezer,
#4), and by Ben Zion Uziel of Tel Aviv, the chief Sephardic rabbi of Palestine, in his Mishpetei
Uziel, part Il, Even Ha-ezer, section 19. Epstein-because of the danger that the child may
some day, out of ignorance, marry one of the forbidden degrees of relationship-opposes
the use of seed from a stranger, but permits the use of the husband'’s own seed if that is
the only way the wife can be impregnated by her husband. Ben Zion Uziel says-as do
earlier authorities-that the woman is not immoral because of this act and that the child

is kasher, but-disagreeing with Beit Shemu-el-he says that the child is not the child of the
donor as to inheritance and Chalitsa. He adds that the woman thus impregnated (if not
married) may not marry until the time of suckling the child is over. Since he concludes that
the child is not the donor’s child, he therefore considers that the donor has sinned in
wasting seed. However, inasmuch as he concludes that the woman is not immoral and not
forbidden to her husband, he seems to incline toward permitting the procedure at the
recommendation of the physician although he hesitates to say so . 6. My own opinion
would be that the possibility of the child marrying one of his own close blood kin is
far-fetched, but that since, according to Jewish law, the wife has committed no sin and the
child is kasher, then the process of artificial insemination should be permitted. Solomon B.
Freehof



197. Child Born Through Artificial

Insemination

QUESTION: Should a parent whose child has been born

through artificial insemination tell the child that the child has been conceived in this
fashion? If

the semen used in the process of artificial insemination is a mixture of that of the father
and of a volunteer, is the husband to be considered the actual father of the child? Is it
permissible to usea donor in the case of artificial insemination? (Rabbi S. Ezring, Elkins Park,
PA)

ANSWER: Let me begin with your second question which deals with the status

of the father. In many instances artificial insemination merely uses the semen of the
husband.

Then there is absolutely no question. If, as you indicated, a mixture has been used, there
would also be no question about the father. In accordance with Jewish law, the husband is
presumed to be the father unless there is proof that this is not so (Hul. 11b; Sotah

27a; Shulhan Arukh

Even Haezer 4.13 ff and commentaries). The husband would be presumed to be the father
even if there was some suspicion that the woman had intercourse with someone else, or
that the child was the result of rape. In this case, as there was no other intercourse, and a
mixture of semen was used, the husband is definitely considered as the father. The only
reason for not using a Jewish donor for artificial insemination lies in the possibility that the
child may marry incestuously without realizing it (C. F. Epstein, Teshuvah Shelemah, Even
Haezer #4). Inour very large, widely dispersed American Jewish community, this likelihood
is minimal and for

that reason both Jewish and non-Jewish donors may be used. There is no reason to

tell the child that he is the result of artificial insemination. After all, such a child is in every
way part of the family from gestation and is genetically part of the family. Such knowledge
can not benefit the child or its relationship with the parents. Such a discussion would be as
absurd as telling a child conceived naturally that he may have been the result of
intercourse in anger, or under other unusual circumstances. Conception is a private matter
between the parents and the

child has no right to that information. The child, therefore, should not be told about his
conception through artificial insemination.
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